Start-Up Nation 2024

Start-Up Nation 2024

 

Beneficiari eligibili Start-Up Nation 2024

  • Persoane care au absolvit cursul de antreprenoriat;
  • Persoane care nu detin pachet majoritar in alte firme la momentul semnarii acordului de finantare;
  • Firme infiintate dupa absolvirea cursului de antreprenoriat;
  • Firme care isi propun sa angajeze cel putin 2 persoane;

         *Conditiile de mai sus sunt cumulative⇑.

  • Firme infiintate de tineri sub 30 de ani;
  • Firme infiintate de tineri cu varsta intre 30 si 35 de ani;
  • Firme care au sediul social si implementeaza afacerea in regiunea de dezvoltare in care are domiciliul pers. fizica eligibila;
  • Firme infiintate de: pers. cu dizabilitati, pers. din diaspora, pers. cu maxim 8 clase, pers. zone rurale, someri, romi etc.

Cheltuieli eligibile Start-Up Nation 2024

  • Echipamente tehnologice, cu excepția jocurilor de noroc mecanice, electrice, electronice, meselor de biliard, automatelor muzicale. Prin echipamente tehnologice, conform grilei de punctaj, se înțeleg toate activele corporale din categoria mijloacelor fixe descrise în grupele 2.1 și 2.2. și 2.3 din H.G. nr. 2139/2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea și duratele normale de funcționare a mijloacelor fixe, cu excepția celor specificate de prezenta procedură de implementare. În categoria echipamentelor tehnologice eligibile sunt asimilate și activele corporale din categoria mijloacelor fixe pentru locurile de joacă, săli de sport, fitness, drone, x-body și de forță, echipamente, respectiv sisteme specifice în scopul obținerii unei economii de energie, sisteme care utilizează surse regenerabile de energie pentru eficientizarea activităților pentru care a solicitat finanțare.
  • Cheltuielile pentru înființarea întreprinderii în valoare eligibilă maximă de 1000 lei. Această activitate poate fi efectuată înainte de semnarea contractului de acordare a AFN.
  • Achiziția de sisteme, instalații și echipamente specifice în scopul obținerii unei economii de energie, sisteme care utilizează surse regenerabile de energie pentru eficientizarea activităților pentru care a solicitat finanțare; Exemple de echipamente, respectiv sisteme specifice în scopul obținerii unei economii de energie, sisteme care utilizează surse regenerabile de energie pentru eficientizarea activităților pentru care a solicitat finanțare, stații de încărcare electrice, pompe de căldură, mini-eoliene, compresoare aer, panouri și / sau sisteme fotovoltaice, panouri solare, stații sortare – reciclare deșeuri, etc. Energie din surse regenerabile sau „energie regenerabilă” înseamnă Energie din surse regenerabile nefosile, respectiv energie eoliană, solară (solară termică și solară fotovoltaică) și geotermală, energie ambientală, energia valurilor, energie hidroelectrică, biomasă, gaz de depozit, gaz provenit din instalațiile de epurare a apelor uzate și biogaz;
  • Achiziționarea de mobilier, aparatură birotică și sisteme de protecție a valorilor umane și materiale, conform grupei nr. 3 din HG 2139/2004;
  • Salariile, utilitățile (energie electrică, apă, gaze, salubritate, abonament telefon și internet), serviciile de contabilitate și cheltuielile aferente chiriilor pentru spații de producție; Pentru aplicanții, care își asumă crearea și menținerea a două locuri de muncă prin intermediul Programului, valoarea acestor cheltuieli (salarii, utilități, servicii de contabilitate și chirii) reprezintă o sumă forfetară de maximum 60.000 lei din valoarea cheltuielilor eligibile aprobate în urma verificării formularului de înscriere la finanțare, respectiv din suma cheltuielilor aprobate la decont. Decontarea se face în baza cererii beneficiarului însoțită de documentele care să ateste crearea a minimum 2 locuri de muncă;
  • Site de prezentare a activității, magazin on-line, cheltuieli înregistrare domeniu, cheltuieli de promovare a site-ului / magazinului on-line, soft/softuri necesar/necesare desfășurării activității, semnătură electronică, echipamente IT, tehnică de calcul tip PC, unitate centrală, server, monitor, imprimantă /copiator /multifuncțională, inclusiv sisteme portabile, licențe necesare desfășurării activității, telefoane smart, tablete, cu respectarea următoarelor plafoane maxime: Laptop/Notebook, valoare maximă 5500 lei, Computer desktop – 6.500 lei, videoproiector – 3.600 lei, Imprimantă – 6.000 lei, Multifuncţională – 14.000 lei, Tabletă – 2.500 lei. Cheltuiala cu semnătura electronică este eligibilă și înainte de semnarea acordului de finanțare.
  • Consultanță pentru întocmirea documentației în vederea obținerii finanțării în cadrul prezentului Program și pentru implementarea proiectului, în valoare eligibilă de maximum 10.000 lei; Această activitate poate fi efectuată înainte de semnarea contractului de acordare a AFN. Furnizorii de servicii de consultanță eligibili în cadrul Programului pot fi numai organizații furnizoare de consultanță care au dreptul legal de a desfășura acest tip de activitate, respectiv au activitatea de consultanță în statut sau sunt întreprinderi care au ca activitate autorizată a fi desfășurată una dintre activitățile incluse în cod CAEN-Rev2 diviziunea 70. Societățile care furnizează servicii de consultanță în cadrul Programului Start –up Nation nu pot avea calitatea de furnizori pentru alte cheltuieli eligibile în cadrul programului.
  • Două plăcuțe informative obligatorii, sub sancțiunea neacordării AFN, în valoare de minim 10 lei, dar nu mai mult de 500 de lei din valoarea cheltuielilor eligibile, care vor fi plasate astfel:
  • Taxa pe valoarea adăugată (TVA) NU este eligibilă în cadrul prezentului program;
  • Cheltuieli financiare aferente creditelor/ garanțiilor obținute pentru creditele contractate de beneficiari în vederea realizării proiectelor acceptate în cadrul Programului, pentru solicitanții care utilizează credit pentru implementarea proiectului.
  • Fiecare cheltuială efectuată trebuie să fie în legătură cu fluxul activităților/ subactivităților care sunt necesare desfășurării activităților codului CAEN, autorizat cel târziu la momentul plății, pentru care se solicită finanțare, așa cum sunt detaliate activitățile codului CAEN în “Clasificarea activităților din economia națională – CAEN Rev. 2”, cu excepția sumei forfetare și a cheltuielilor eligibile obligatorii.

Ajutor financiar Start-Up Nation 2024

  • Finantare nerambursabila: maxim 250.000 lei;
  • Intensitate sprijin nerambursabil, maxim: 90%;
  • Contributie proprie, minim: 10%.

Buget Start-up Nation 2024

  • Pilon I (tineri pana in 30 de ani) – 295.750.000 euro – aprox. 5.250 firme finantate.
  • Pilon II (tineri intre 30 si 35 de ani, pers. dizabilitati, someri, pers. diaspora, pers. defavorizate, pers. rural) – 150.435.295 euro – aprox. 2.500 firme finantate – Exclus Bucuresti – Ilfov.

Inscrieri Start-Up Nation 2024

  • In perioada Septembrie – Decembrie 2024: persoanele fizice se inscriu la cursul de antreprenoriat;
  • In perioada Octombrie – Decembrie 2024: persoanele fizice care au absolvit cursul isi infiinteaza firma si depun proiectul.


Ai nevoie de ajutor? Lortec este aici